dissabte


TOCATS PEL TEATRE, de Joan Cornudella. 

Textos de teatre per a alumnes de Secundària i Batxillerat.
 
XVè Aniversari del Taller de Teatre LO GALLINER de l'IES Lo Pla d'Urgell de Bellpuig.
preu: 10€ (a la secretaria de l'institut) 
col·laboreu-hi, per tal que no pari d'aixecar-se el teló!


Pròleg
QUAN SURTS PER FER EL VIATGE...

...cap al teatre, mai no se sap quan s'arribarà a port. Ara ja fa quinze anys al nostre IES LO PLA D'URGELL de Bellpuig, aquest vaixell ple de diàlegs i gestos, de llums i de silencis, d'il·lusions i d'emocions, va començar a navegar entre les onades de les bambolines de la mà del company, professor de Llengua i Literatura Catalanes i director teatral, Joan Cornudella.

Sense les seues constància i addicció a l'escena, hauria sigut ben difícil d'encarar el rumb entre tanta onada tèrbola de reformes educatives. L'amic Joan ha sabut portar el timó de les activitats teatrals al nostre institut, trimestre rere trimestre, curs rere curs, ininterrompudament, fins que aquella aventura iniciàtica s'ha convertit en una vertadera Escola de Teatre.

Aquest petit volum que teniu entre mans vol ser el testimoni de tot aquest esforç i temps dedicats, amb passió, a l'art escènica. Potser són uns textos que trobareu lleugers, sense parafernàlies, sense grans ambicions. Però us puc assegurar que es tracta d'obres escrites i adaptades per fer que els nostres adolescents, en aquestes edats volubles i en aquests temps tan accelerats, aprenguin a moure's dalt l'escenari, sàpiguen expressar-se amb el cos, provin de declamar amb propietat, s'impliquin en el treball en grup, superin pors i timideses interiors. Sense dubte, aquesta és una activitat escolar de les més riques i formatives. Perquè el teatre comença la seua funció pedagògica allà on s'aturen la resta de disciplines simplement instructives. Conjuga la ment amb el cor, el gest amb la paraula, la mirada amb la veu, la memòria amb la improvisació, i els relliga en una sola experiència fascinant, inoblidable. I tot això, perquè a la fi, que aquesta és la màgia del teatre, els i les alumnes, més íntegres que mai, explotin personalitat i maduresa desenvolupades davant el públic.

Un públic que trobarà dramatitzades en aquests textos, sempre amb maneres suaus, dosis d'ironia fina i jocs de relacions, sense desmesurats escarafalls ni enutjosos estirabots, no pas respostes alliçonadores, sinó petites preguntes que els joves i els no tan joves ens hem de fer per a la reflexió personal davant la societat amargant, destructora, cínica, embafadora, amb què ens les hem d'heure a cada cantonada. Un públic que gaudeix amb l'experiència gairebé sortílega dels seus companys actors i que els premia amb el més senzill dels regraciaments: l'aplaudiment sincer i admirat.

Desenes d'alumnes han gaudit durant aquests quinze anys del plaer del teatre, aconduïts per la direcció de qui ja podem començar a anomenar un homenot teatral. S'han delectat (després dels nervis de l'estrena, passades les tremolors dels primers instants) del goig de recrear damunt l'escenari, sense intermediaris, en viu i en directe, la il·lusió d'un món, il·luminat de sobte d'entre la foscor, que ens vol fer barrinar i alhora entretenir. L'èxit i el ganxo del teatre és tan gran, que molts d'aquests alumnes queden atrapats en aquest vaixell per continuar després el seu propi viatge teatral, com a lectors, com a espectadors, com a actors.

Perquè no es tracta només d'instruir, sinó de formar, de donar relleu i fondària a l'esperit, l'Escola de Teatre de l'institut es renova, amb la força de l'experiència i de la feina feta, per continuar al servei de l'ensenyament, de la literatura, de la cultura. Cal mencionar que el mateix Joan Cornudella, com a organitzador, i els grups teatrals del nostre centre participen activament cada curs escolar en la Trobada de Teatre de Secundària de les Terres de Ponent, que recentment ha celebrat la 22a edició. Encara més, durant aquest curs 2006-07 s'ha engegat a Bellpuig un grup, amb vocació d'estable i una enorme empenta, d'exalumnes teatrers del nostre centre. O també s'ha ampliat l'abast de les activitats teatrals, més enllà dels crèdits variables o optatives en què s'ofereix, a alumnes d'ESO amb un grup extraescolar. I encara es treballa per aconseguir un projecte Comènius per tal d'ampliar horitzons i compartir experiències amb altres grups teatrals escolars europeus. I som partícips actius del programa d'àmbit estatal Caixaescena que l'Obra Social de La Caixa ha començat aquest curs en cent instituts de secundària i que l'any vinent s'ampliarà a mil centres escolars. Són tots aquests, nous vaixells que marquen renovats i il·lusionats rumbs de l'Escola de Teatre de l'IES i del seu Director Teatral, i del qual personalment i modesta puc sentir-me'n grumet al llarg d'una colla d'anys. Rumbs que ens han de portar a nous ports, que són cadascun dels escenaris on es contemplarà o es farà teatre.

Per molts anys, Joan, que s'aixequi novament el teló.
Salut i teatre!

Josep M. Mir
Director de l'IES Lo Pla d'Urgell
Bellpuig, juny 2007


Quinze són quinze és un espectacle col·lectiu que recull, segurament, els millors moments teatrals dels quinze anys fent teatre a l'institut. Són quinze tastets d'interpretació fluïda, airosa i descarada, acompanyats d'un humor que travessa les quatre estacions de l'any amb músiques de tots els colors. Hi ha moments per a la rialla, per a la reflexió, per a la ingenuïtat, per a la crítica social o per a l'humor absurd. Hi trobareu tota una rastellera d'esquetxos teatrals: castells de focs que no s'encenen mai, personatges que creixen amb l'obsessió de suïcidar-se, bojos que s'escapen del manicomi, vetllatoris per a bojos, conflictes enganyosos a l'autobús, becàries i professores humiliades, restaurants que tot ho comptabilitzen, viatges al passat o al més enllà, nens que es confessen als lavabos o adults que retornen a la infantesa. Tota una capsa de sorpreses i de somnis.