divendres


MAR DE BABEL. DE BELLPUIG I PERPINYÀ CAP A L'ALGUER.

Del 12 al 15 de novembre de 2008, s'ha portat a terme la primera trobada-intercanvi, dins del Projecte Multilateral Comènius MAR DE BABEL, entre els instituts de secundària de l'IES LO PLA D'URGELL de Bellpuig, el Licée F. ARAGÓ de Perpinyà i el Liceo G. MANNO de l'Alguer.

La nostra expedició va partir el dimecres 12 des de l'aeroport de Girona. La formaven dotze alumnes de teatre de 2n i 1r de Batxillerat i de 4t d'ESO (Blanca Moreno, Roser Coll, Adelaida Pérez, Sara Berengué, Eric Bustamante, Tomàs Sala, Xavier Pueyo, Aurembiaix Coll, Carla Ibars, Eduard Marco, Maricel Pérez, Jordi Oliva), acompanyats per quatre professors de l'IES (Joan Cornudella, Montse Olivart, Quim Capdevila i Josep M. Mir). A l'Alguer vàrem retrobar-nos amb els companys i alumnes de Perpinyà, amb qui havíem compartit trobada teatral el mes de maig passat a la mateixa capital de la Catalunya Nord, i amb els companys i alumnes de l'Alguer, els quals havíem acollit a Bellpuig el mes de desembre de 2007.



El programa d'activitats dels tres dies ha estat atapeït de trobades, reunions i també de visites culturals a la Barceloneta de la Sardenya, això és, a la bonica ciutat de l'Alguer, la qual testimonia encara avui la pervivència de la nostra llengua comuna des del s.XIV. L'institut I.G.MANNO va acollir-nos, amb seu director Sr. Niccola Salvio i resta de professorat del projecte MAR DE BABEL (Mariantonietta, Daniela i Mariolina). Aquest és un Comènius teatral destinat a la reflexió i el treball del llegat teatral de la Mediterrània.

Els companys de la Catalunya Nord van participar també en la trobada, amb la professora Rosalba Pagès i altres professors i alumnes del Licée de Perpinyà. Tot i que la pluja no ens ha deixat durant els dies d'estada, la convivència entre l'alumnat de les tres ciutats ha estat molt cordial i plena d'afecte. Els alumnes s'han allotjat a casa dels corresponents companys d'intercanvi i han pogut conèixer d'a prop la manera de viure i les famílies de l'Alguer. Ha sigut realment important comprovar que, malgrat que entre els joves la llengua és poc parlada, a la ciutat la presència de la cultura catalana és visible i natural. Les activitats teatrals s'han desenvolupat al Teatre Cívic de l'Alguer, amb una representació d'Orfeu i Eurídice, amb diàlegs en alguerès i cançons en italià, de part del grup teatral de l'institut I.G.Manno.
Han estat especialment interessants, pel coneixement directe de l'Alguer que ens han pogut transmetre, les trobades amb l'escriptor alguerès Antoni Arca i amb Carlo Secchi, president de l'Obra Cultural de l'Alguer i exalcalde de la ciutat, que ens va oferir una magnífica xarrada sobre la realitat algueresa a la mateixa seu de l'entitat.

Un dinar de comiat, ofert per l'institut que ens acollia, va marcar la fi de les activitats i el retorn cap a casa.

A reveure i fins a la propera trobada, amics de l'Alguer !